AsparaMash Salmon with MicroGreens

Asparamash Zalm met Microgreens

Gourmet zalmdiner met knoflook-sjalottenpuree, geboterde shiitake, asperges en microgroenten

Porties: 2

Bereidingstijd: 20 min

Kooktijd: 25 min

Totale tijd: ~45 min


Ingrediënten

Zalm & Groenten

  • 2 zalmfilets (met of zonder vel)

  • 100 g shiitake-paddenstoelen, in plakjes

  • 6–8 aspergepunten, schoongemaakt

  • 1 el olijfolie

  • 1 el boter

  • 2 teentjes knoflook, geperst (voor de pan)

  • 2 takjes verse tijm of dille

  • Zout en peper naar smaak

  • Optioneel: citroenschil of een scheutje citroen

Knoflook-sjalotpuree

  • 3 middelgrote aardappelen, geschild en in blokjes gesneden

  • 1 kleine sjalot, fijngesneden

  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt of geroosterd

  • 2 eetlepels plantaardige boter (of gewone)

  • ½ kopje plantaardige melk (bijvoorbeeld haver of soja)

  • Zout en peper naar smaak

Finishing Touch

  • 1 handvol verse microgroenten (bijv. broccoli, radijs, rucolamix)


Instructies

1. Bereid de knoflook-sjalottenpuree

  1. Kook de aardappelen 15–18 minuten in zout water, tot ze gaar zijn.

  2. Terwijl het kookt, fruit je de sjalotten en de fijngehakte knoflook in een kleine pan met olijfolie of boter tot ze zacht en goudbruin zijn.

  3. Giet de aardappelen af en prak ze fijn met het gebakken knoflook-sjalottenmengsel, boter en plantaardige melk.

  4. Breng op smaak met zout en zwarte peper. Dek af om warm te houden.


2. Kook de champignons en asperges

  1. Verhit een pan op middelhoog vuur en smelt 1 eetlepel boter.

  2. Voeg de in plakjes gesneden shiitake toe en bak ze 3 tot 5 minuten, tot ze goudbruin en licht knapperig aan de randjes zijn.

  3. Voeg de aspergetips toe en bak ze nog 3-5 minuten, tot ze zacht en knapperig zijn.

  4. Breng licht op smaak met zout en peper. Haal uit de pan en zet apart.


3. Schroei de zalm dicht

  1. Verhit in dezelfde (nu schone of afgeveegde) pan 1 eetlepel olijfolie op middelhoog vuur.

  2. Bestrooi de zalmfilets met zout en peper.

  3. Leg de zalm met de huid naar beneden en bak 3-4 minuten. Draai om.

  4. Voeg geperste teentjes knoflook en takjes verse tijm of dille toe aan de pan.

  5. Kantel de pan en schep de gekruide olie over de zalm. Laat nog 2-3 minuten doorkoken en aromatisch ruiken. Haal van het vuur.


4. Monteer de plaat

  1. Schep de aardappelpuree in het midden van het bord.

  2. Garneer met gebakken champignons en asperges.

  3. Leg de zalmfilet er bovenop.

  4. Voeg op elk bord een flinke snuf verse microgroenten toe.


Optionele garnering

  • Een scheutje citroensap, kruidenolie of een lichte Dijon-vinaigrette.



Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.