
Asparamash Zalm met Microgreens
Deel
Gourmet zalmdiner met knoflook-sjalottenpuree, geboterde shiitake, asperges en microgroenten
Porties: 2
Bereidingstijd: 20 min
Kooktijd: 25 min
Totale tijd: ~45 min
Ingrediënten
Zalm & Groenten
-
2 zalmfilets (met of zonder vel)
-
100 g shiitake-paddenstoelen, in plakjes
-
6–8 aspergepunten, schoongemaakt
-
1 el olijfolie
-
1 el boter
-
2 teentjes knoflook, geperst (voor de pan)
-
2 takjes verse tijm of dille
-
Zout en peper naar smaak
-
Optioneel: citroenschil of een scheutje citroen
Knoflook-sjalotpuree
-
3 middelgrote aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
-
1 kleine sjalot, fijngesneden
-
2 teentjes knoflook, fijngehakt of geroosterd
-
2 eetlepels plantaardige boter (of gewone)
-
½ kopje plantaardige melk (bijvoorbeeld haver of soja)
-
Zout en peper naar smaak
Finishing Touch
-
1 handvol verse microgroenten (bijv. broccoli, radijs, rucolamix)
Instructies
1. Bereid de knoflook-sjalottenpuree
-
Kook de aardappelen 15–18 minuten in zout water, tot ze gaar zijn.
-
Terwijl het kookt, fruit je de sjalotten en de fijngehakte knoflook in een kleine pan met olijfolie of boter tot ze zacht en goudbruin zijn.
-
Giet de aardappelen af en prak ze fijn met het gebakken knoflook-sjalottenmengsel, boter en plantaardige melk.
-
Breng op smaak met zout en zwarte peper. Dek af om warm te houden.
2. Kook de champignons en asperges
-
Verhit een pan op middelhoog vuur en smelt 1 eetlepel boter.
-
Voeg de in plakjes gesneden shiitake toe en bak ze 3 tot 5 minuten, tot ze goudbruin en licht knapperig aan de randjes zijn.
-
Voeg de aspergetips toe en bak ze nog 3-5 minuten, tot ze zacht en knapperig zijn.
-
Breng licht op smaak met zout en peper. Haal uit de pan en zet apart.
3. Schroei de zalm dicht
-
Verhit in dezelfde (nu schone of afgeveegde) pan 1 eetlepel olijfolie op middelhoog vuur.
-
Bestrooi de zalmfilets met zout en peper.
-
Leg de zalm met de huid naar beneden en bak 3-4 minuten. Draai om.
-
Voeg geperste teentjes knoflook en takjes verse tijm of dille toe aan de pan.
-
Kantel de pan en schep de gekruide olie over de zalm. Laat nog 2-3 minuten doorkoken en aromatisch ruiken. Haal van het vuur.
4. Monteer de plaat
-
Schep de aardappelpuree in het midden van het bord.
-
Garneer met gebakken champignons en asperges.
-
Leg de zalmfilet er bovenop.
-
Voeg op elk bord een flinke snuf verse microgroenten toe.
Optionele garnering
-
Een scheutje citroensap, kruidenolie of een lichte Dijon-vinaigrette.